APK Zeist

De APK Zeist is een keuring die bij wet verplicht is om jaarlijks uit te voeren aan je voertuig. APK staat voor Algemene Periodieke Keuring. Deze APK keuring is in het leven geroepen om de verkeersveiligheid te bevorderen en het milieu te beschermen. De APK is een momentopname en je auto zal op verschillende punten gecontroleerd worden die wettelijk zijn vastgelegd.

De punten waar je auto op gekeurd wordt

De punten die nagelopen worden tijdens de jaarlijkse Algemene Periodieke Keuring hebben te maken met de verkeersveiligheid. Je kan hierbij denken aan de staat van je remmen, je wielophanging, je schokdempers, je banden, je verlichting en de werking van je gordels. Daarnaast met betrekking tot de bescherming van het milieu wordt je auto ook gecontroleerd op de uitstoot van uitlaatgassen. Afhankelijk van de soort motor die in je auto ligt en op welke brandstof je rijdt kan de APK op enkele punten verschillen van andere auto’s. Tevens worden tijdens de APK de registratie van je auto gecontroleerd en gekeken of de kilometerstand van je auto logisch is. Als deze niet logisch is dan is er een grote kans dat deze is teruggedraaid in het voorgaande jaar, omdat hij waarschijnlijk niet oploopt, maar lager ligt dan het jaar daarvoor. In sommige gevallen kan dit ook mogelijk zijn als je motorblok bijvoorbeeld vervangen is en dan is dit normaal, maar wordt het wel geregistreerd bij het RDW als een niet logische kilometerstand. Hou hier rekening mee bij de eventuele verkoop van je voertuig in de toekomst.

Hoe zorg je dat je auto goed door de APK komt

Als je zorgt dat je auto op tijd zijn onderhoudsbeurten krijgt dan heb je al een groot gedeelte van je APK keuring gehaald. Er wordt namelijk ook gekeken naar de hoogte van de olie en koelvloeistof. Deze mogen niet te laag zijn en moeten op peil zijn. Daarnaast is het belangrijk dat je de benodigde reparaties op tijd laat uitvoeren aan je auto om zo verdere schade en meer APK afkeurpunten te voorkomen. Het is bijvoorbeeld belangrijker dat je auto goed kan remmen, ondanks dat je remschijven al ver versleten zijn. Het wordt dan als aandachtspunt meegenomen en voor het jaar erop zal je ze waarschijnlijk wel moeten vervangen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.